Lad os igen starte med et overblik over ruten, først fra Land´s End til Bath. Link til: Lands end til Bath og derefter fra Bath til Fishguard. Link til: Bath til Fishguard.

Op langs det nordlige Cornwalls smukke kyster

De sidste dage har vi kørt langs store og helt fantastiske strande, spist seafood hos Rick Stein i Padstow og har besøgt det sagnomspundne Tintagel Castle med Mervins Cave og Kong Arthur. Været en tur ud af “memory lane” til byerne Clovelly, Lynton og Lynmouth, som vi besøgte tilbage i 95.

Det har været knap så godt vejr som hjemme, men så længe solen dukker op indimellem er det helt fint med os.

Lad os starte turen. Fra Lands’ end kørte vi med et enkelt stop på en simpel farmcamping til Padstow. Vi holder meget af at se Rick Steins programmer fra forskellige lande. Rick kommer fra Padstow, hvor han har flere forskellige restauranter. Vi havde sat os for, at vi skulle forbi en af dem, hvis vi kom i nærheden. Padstow er en livlig og hyggelig havneby og vi var heldige at få en af de 3 pladser for autocampere på havnen. Link til: Havneplads i Padstow, så det var let at komme hen til Rick Steins Seafoodbar, kun et par hundrede meter væk.

Padstow havn

Næste dag gik turen til Tintagel, som er en meget AC venlig by med flere p-pladser uden forbud og begrænsninger, hvilket er ret usædvanligt i UK. Mens vi var i byen, skrev jeg et indlæg i FB-gruppen VanLife UK om de generelt ret ringe forhold for autocampere i UK og at jeg var glad for endelig at komme til en by, der byder AC velkommen. Opslaget fik i løbet af kort tid 1700 likes og >160 kommentarer. Langt de fleste var helt enige i mine synspunkter – specielt dem, der havde rejst i Tyskland og Frankrig i deres AC.

Den lette og besværlige vej til Tintagel castle

Hovedattraktionen i Tintagel er Tintagel Castle. Det er en smuk, men også lidt hård vandretur fra byen. Turen er kun på 3-4 km, men med stejle stigninger. Man kan dog tilkøbe Landrovertransport. Vi boede på denne p-plads i byen. Link til: Tintagel p-plads.

På en halvårstur i 1995 besøgte vi Clovelly, Lynton og Lynmouth og da vi nu kom forbi igen, fik vi lyst til et gensyn. Vi fandt en farmcamping lidt udenfor Lynton, Caffyns farm. Et sjovt sted med fred og ro, masser af plads og dyr. Desuden havde de Ciderproduktion, stor butik, pub og restaurant. Vi blev der et par dage og brugte tiden på at besøge Lynton og Lynmouth og på en flot cykeltur i det flotte landskab. Du kan finde cykelruten her: Lynton bike route from Caffyns camping.

Clovellys stejle gader

Clovelly er et meget specielt sted. Byen er nærmest et levende museum med besøgscenter og det hele. Det koster også penge at besøge byen, som er et meget eftertragtet turistmål. Du kan se en lille YouTube film fra byen her: Clovelly. (Hav tålmodighed med reklamen.) Efter besøget i Lynton/Lynmouth kørte vi over Exmoor (desværre i regnvejr og kraftig vind). Så nogle Exmoor ponies, nogle vandrere, og de store og øde vidder og gjorde holdt i Exmoors lille centrale handelsby Dulverton. Videre til en by, vi havde fået anbefalet af et par fra Bath. Nemlig byen Dunster med slot, kloster og en fin ottekantet uld- og klæde-markedsbygning på den gamle hovedgade.

Funicular mellem Lynton og Lynmouth

Vi fortsatte til en lille kystby Watchet, med bådene på bunden af havnen, da vi kom. Her sov vi lige op af en af de mange veteranbaner med damplokomotiver. Link til: Havneplads i Watchet.

Tidevandsforskel der vil noget

Kørte dagen efter mod byen Bath, med et kort stop i Cheddar for at købe lidt ost. Det er naturligvis her Cheddarosten stammer fra. Osten lagres i nogle grotter i den flotte Cheddar Gorge.

I Bath valgte vi en Pub-stopover ved The Globe Inn, lidt udenfor byen. God mad, hyggelige omgivelser og gratis parkering. Det eneste man skulle gøre, var at registrere bilen hvert døgn.

Vi cyklede ad en fin cykelrute ind og så Bath og de Romerske bade og den flotte arkitektur i byen. Bestemt et besøg værd.

Bath

Så går turen til Wales

Vi blev ved Bath et par dage og krydsede så broen til Wales og kørte til Brecon i nationalparken Brecon Beacons. Brecon er en hyggelig handelsby og er udgangspunkt for ture i nationalparken. Vi boede på en p-plads lige ned til floden, i gåafstand fra byen. Link til: Plads i Brecon.

Brecon, Wales

Efter Brecon havde vi planlagt at turen skulle gå gennem Nant Irfon National Nature Reserve, nordvest for Brecon. Det ville blive en tur på 25-30 miles, ad meget smalle ensporede veje med mødepladser, gennem noget af det smukkeste Wales kan præstere.

Det gik rigtigt fint, også op over Devils Staircase (Ensporet, men bestemt ikke ensrettet og med 25% stigning og 25% ned igen) lige indtil vi 11 miles inde ad vejen mødte et skilt med Road blocked. Omkørslen, ad en endnu smallere vej, som de foreslog, var på ingen måde noget vi skulle ud i, så der var ikke andet at gøre end at køre samme vej tilbage til en hovedvej. Det var en smuk tur begge veje. Også den dag, var vi rigtig glade for vores smalle bil.

Ensporede veje i Brecon Beacons

Der var stadig god tid til køre det sidste stykke vej til færgen i Fishguard, så ovenpå den lidt nervepirrende tur i nationalparken, fandt vi en p-plads ved skolen i Lampeter. Link til: Plads i Lampeter.

Der var kun en kort formiddagstur tilbage til Fishguard, hvor vi fandt en gratis p-plads, kun et par hundrede meter fra færgeterminalen. P-plads i Fishguard. Bilen fik en tiltrængt vask og der var også tid til en dejlig vandretur ad ”Marine walk” til old Fishguard. Efter en stille nat, tog vi dagen efter færgen til Rosslare i Irland, men vores Irlandstur må I vente med at høre om til 4. og sidste afsnit af denne beretning.

Old Fishguard

Ja, det blev så slutningen på vores tur i UK og ikke mindst Wales, – landet med det svære sprog og de lange stednavne.

Byen Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (Udtale) har verdens anden længste stednavn. Heldigvis er de flinke til både at skrive og tale på Engelsk.

Bynavnet betyder i øvrigt:
“[Skt.] Marias kirke i sænkningen ved den hvide hassel nær en stærk hvirvelstrøm og [Skt.] Tysilios kirke nær den røde hule”.”

Hvis du har læst de 3 beretninger fra Sydengland og Wales, har du måske også lyst til at læse lidt om det, at køre i ”den forkerte side”, om vejenes beskaffenhed og om forholdene for autocampere. Det vil jeg lave et indlæg om i Alt om Autocamperens Fællesforum, under Rejse og rutetips.

Venlig hilsen og god rejselyst
Niels-Jørgen Jensen

Niels-Jørgen Jensen
Pensioneret kvalitets specialist fra VELUX , hvor jeg har arbejdet gennem mere end 30 år. Mit job indebar mange rejser, primært i europa, men også til fjernøsten og USA.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her